24 квітня 2025, 15:57
Спеціалісти Уманського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області протягом поточного року промоніторили 12 закладів освіти м. Умань щодо організації харчування та дотримання законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.
Про це повідомляють у ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.
Порушення виявлено в усіх закладах:
- не ведуться в повному обсязі облік учнів, які харчуються, крім пільгових категорій;
- не дотримуються погоджені чотиритижневі сезонні меню, протягом тривалого часу використовувалося зимове меню;
- не виконуються норми харчування в початкових школах для вікової категорії 6-11 років;
- з порушенням ведуться бракеражні журнали готових страв, обліку виконання норм харчування, журнал постачання харчових продуктів, меню-розклади.
У всіх закладах впроваджено систему аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), проте вона застосовується не в повному обсязі:
- неналежний моніторинг у контрольно-критичних точках;
- відсутні блок-схеми технологічних процесів організації харчування (кейтеринг), порушуються графіки доставки готових страв;
- відсутні:
– графіки видалення відходів, навчання персоналу, прибирання приміщень та обладнання;
– журнал підтвердження прибирання;
– записи щодо контролю за шкідниками;
– плани проведення ремонтних робіт.
У І кварталі 2025 року, за даними Уманського відділу Черкаської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби України, проведено:
- 34 верифікації готових страв у закладах загальної середньої освіти м. Умань;
- 36 – по Уманському району;
- 160 гігієнічних змивів.
Проаналізовано 58 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів загальної середньої освіти, з них погоджено 30.
Виявлені також порушення гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, які розташовані в закладах освіти.
За результатами моніторингових відвідувань проведено бесіди з персоналом та надані рекомендації керівникам закладів.
Discussion about this post