Отримати розлад шлунка після покупки продуктів в українських супермаркетах легше простого.
В українських супермаркетах часто не дотримуються правила транспортування, зберігання та продажу продуктів харчування. Як результат, страждають покупці. Як зараз карають недобросовісних продавців читайте далі, інформує Ukr.Media.
Також часто в Україні продають прострочені товари.
Вся продукція, термін придатності якої закінчився, повинна бути утилізована, – говорить юрист Ірина Лейко
Але підприємці утилізувати її не поспішають. А продають за ціною нормальних продуктів, відверто обманюючи клієнтів.
Контролювати продавців повинна Госпродпотребслужба. З квітня повноважень у інспекторів з'явилося більше.
“З набранням чинності законом про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти ці перевірки проводяться без попередження, але, знову ж таки, під цей закон повинен бути новий підзаконний акт, постанова Кабінету Міністрів, яким ці критерії повинні бути змінені”, – говорить директор департаменту безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини Госпродпотребслужби України Борис Кобаль.
Виходить правова колізія: закон – новий, а підзаконні акти – старі. Так що в повному обсязі закон не працює. А повинен. Тепер планово перевіряти підприємців можна буде щоквартально. І знати про ці перевірки – як зараз – торгові точки не будуть. Підготуватися, прибрати зіпсований товар – не встигнуть. А штрафувати їх потрібно суворо.
148 920 гривень – це штраф на юридичну особу-підприємця. І 93 – фізична особа”, – каже Кобаль
Але перевіряти по-новому інспектори зможуть з 2019-го року. А поки комерсантам хвилюватися нічого.
Що ж робити українським споживачам зараз?
Киянин Ігор пропонує дієвий рецепт – бойкотувати непорядних торговців.
“Ми голосуємо гаманцем. Поки цей шлях – найбільш перевірений”, – говорить він.
Discussion about this post